TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Verzetsstrijder Julien Demolder

Aan de gevel van het Windsor-gebouw hangt een gedenkplaat voor Julien Demolder.
Deze man was 30 jaar oud toen hij neergeschoten werd.
Hij was toen een paar jaar getrouwd en had een zoontje.
Hij genoot een zekere faam als wielrenner, in 1938 won hij zes wedstrijden voor amateurs, zodat hij in 1939 een contract kreeg aangeboden bij de prestigieuze Helyett-ploeg.
De tweede wereldoorlog stuurde deze plannen in de war maar.het waren wel die sportieve kwaliteiten die tot zijn dramatische einde zouden leiden.
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij door de weerstand gecontacteerd. Zij zagen de trainingstochten van Demolder door de Westhoek als de perfecte dekmantel voor het
overbrengen van boodschappen. Zo werd de eenzame fietser koerier voor het Geheime Leger.
Maar Demolder nam veel risico's. Hij hield het niet bij het transporteren van berichten en sluikpers, soms tot ver buiten De Panne. Met zijn vader begon hij ook treinwagons te saboteren en wapens te stelen uit Duitse depots.
Uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke en werd hij aangehouden op 4 december 1943.
Hij werd overgebracht naar de Ortskommandantur, in de Zeelaan.
Hij werd ondervraagd en zwaar mishandeld maar verklikte niemand.
Tijdens een kort moment van onoplettendheid kon hij ontsnappen maar werd achternagezeten door een paar gewapende soldaten, die hem even verder zonder scrupule neerschoten op de hoek van de Zeelaan en de Koksijdestraat.
Julien Demolder leefde nog een dag in het ziekenhuis van Veurne waar hij zwaargewond met kar en paard naartoe was gebracht. En op zijn sterfbed verrichte hij ondanks zijn helse pijnen nog een heroïsche daad. Hij fluisterde belangrijke informatie in het oor van een familielid, waardoor een Duitse spionne ontmaskerd kon worden en een nakende arrestatie van een weerstander verhinderd werd.
Na de oorlog werd de naam Koksijdestraat veranderd in Demolderlaan als eerbetoon aan Julien die daar op de hoek werd neergeschoten.

Bron : Westhoek verbeeldt
VRT-nws : opiniestuk Luckas Vander Taelen – 2 aug.2018

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck