TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Radio Peilstation Löwenzahn II Menaam

Op diverse locaties met name in de buurt van vliegvelden zijn door de Duitsers radiopeilstations gebouwd. Deze 'Jägerleitstellungen' diende als hulpmiddel voor de navigatie van de Duitse vliegtuigen. Kort gezegd stonden er in zo'n stelling gemiddeld 5 Y-peilers met een bijbehorende radiozender. In de Duitse vliegtuigen zat eveneens een zender en door het tijdsverschil te meten tussen beide kon men de afstand bepalen tussen de zenders. Enkele bekende Y-stellingen zijn onder andere Teerose, Schneeglökchen, Löwenzahn en Brennessel. Het T-vormig gebouw diende als administratie gebouw om de binnengekomen gegevens te verwerken. De gegevens werden vervolgens op een Seeburgtisch (grote glazen plaat met een landkaart) door middel van lampjes geprojecteerd.

De schoorstenen die het gebouw heeft, de dikke bakstenen muren en de typische, bekende T-vorm verraad dat we met een voormalige Auswertung te doen hadden. Gezien de geringe afstand – 7½ km – tot Löwenzahn I in Franeker, had de Auswertung van het Löwenzahn II moeten worden. Van Löwenzahn II niet veel terechtgekomen. Op een luchtfoto uit de oorlog is nog wel te zien, dat naast de Auswertung een grote barak staat, ook omgeven door een Splittermauer. Dezelfde foto laat enkele plekken zien waar torens waren gepland of waar ze inmiddels stonden; dat valt niet duidelijk op te maken. Ook zijn wat plekken te zien, die op zenderhuisjes zouden kunnen wijzen. Vast staat evenwel, dat Löwenzahn II in het laatst van de oorlog, d.w.z. na september 1944, is gebruikt als onderkomen voor vluchtelingen uit de omgeving van Roermond. De bewoners van de boerderij die dicht bij het kampement van Löwenzahn II lag, hebben daar nog wel profijt van het peilstation gehad; zij betrokken hun elektriciteit ervan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Haintje Kuipers
  • Foto's: Haintje Kuipers