TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Waregem "Den Olm"

Op de oude begraafplaats Den Olm liggen nog enkele Belgische oorlogsgraven :
Eerste Wereldoorlog : BRUYNEEL Adolf
WAELKENS Cyriel sneuvelde op 21 februari 1915 te Diksmuide, hij was 21 jaar.

Tweede Wereldoorlog : VANSTEENBRUGGE Roger, WINDELS Marcel, LEBBE Henri en DUTHOY Jozef. Zij behoorden tot de weerstand en lieten hun leven bij de bevrijding van Waregem op 5 september 1944.

Hoeve Le Grèbe was tijdens de tweede wereldoorlog het schuiloord van het geheime leger..
Op dinsdag 5 september 1944 reden Britse troepen Waregem binnen.
Meteen barstten er vreugdetaferelen los. De mensen liepen de straat op, er werden vlaggen opgehangen en de weerstanders marcheerden vrolijk door het centrum.
De vreugde van de bevrijding was echter van korte duur.
Diezelfde avond kwam een groep Duitse militairen, op de vlucht voor de oprukkende Britten, Waregem binnen. Voor de weerstanders van het Geheim Leger werd de situatie te gevaarlijk en zij werden met een wagen terug naar hun schuiloord, de hoeve, gebracht.

Ondertussen werd de 22-jarige Henri Lebbe door SS soldaten tegengehouden in de Stormestraat en sneuvelde. Ook Adolf Cannie, een verzetsstrijder uit Wakken, werd gedood in de Stationsstraat. De situatie in de hoeve was ook niet meer veilig en de weerstanders vluchtten de Spitaalbossen in. Maar daar hielden zich echter ook Duitse soldaten schuil.
De zeskoppige patrouille bestaande uit Jozef Duthoy, Marcel Windels, Roger Vansteenbrugge, Daniel Delmulle en de Amerikanen Mahoney en Cockriel kwamen uit het bos en hielden een Brits verkenningsvoertuig staande om hen inlichtingen te verschaffen.
De hel brak echter los, rond 17 uur werd de situatie explosief en kwam het tot een treffen tussen een Britse tank en de Duitse soldaten.
De tank werd beschoten, de weerstanders vluchtten het veld in maar werden door de Duitsers omsingeld en bij nader order neergeschoten. Daniel Delmulle en Cockriel overleefden het drama.
Op 10 september 1944 vond op het marktplein, in open lucht, de massaal bijgewoonde uitvaartdienst voor de gesneuvelden plaats. Alle Waregemse slachtoffers kregen een laatste rustplaats op de begraafplaats in de Olmstraat.

Bron: ’t Biesteneirke - gratis maandblad voor de inwoners van de wijk Biest in Waregem

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck