TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Wohldorfer Straße 14

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Hildegard Gutjahr, geb. 1925, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermoord 8.2.1943

Achtergrond
Er werd weinig gevonden over het leven van Hildegard Gutjahr. Volgens haar overlijdensakte uit Theresienstadt had ze geen beroep en waren haar ouders Hermann en Gunda Gutjahr ook bij haar in Theresienstadt. Uit andere gegevens blijkt dat de drie op 20 juli 1942 met hetzelfde transport vanuit Hamburg naar Theresienstadt werden gedeporteerd. Zeven maanden later was Hildegard dood. Haar ouders wisten te overleven tot aan de bevrijding; ze keerden terug naar Hamburg.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)