TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Verzetsstrijder Camille Joset

In het begin van de naar hem genoemde straat hangt een gedenkplaat voor Camille Joset.
Deze journalist onderscheidde zich tijdens de twee wereldoorlogen als verzetsstrijder.
Op 4 augustus 1914 nam hij dienst als vrijwilliger in het Belgische leger.
Als 2de luitenant en stafofficier was hij verbonden aan de militaire regering van Luxemburg in de inlichtingendienst. Al voor de Duitse inval hield hij zich bezig met spionage.
Aan het einde van de oorlog ontving Camille Joset verschillende onderscheidingen, waaronder het Burgerkruis van 1914-1918 eerste klasse en het Legioen van Eer van de president van de Franse Republiek.
Na de wapenstilstand verhuisde Joset naar Brussel, waar hij directeur werd van de pers- en reclamedienst bij het ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafie, terwijl hij voorzitter was van de Vereniging van Belgische en Luxemburgse Steden. Hij werd ook plaatsvervangend Koninklijk Hoge Commissaris voor de verwoeste regio's van Luxemburg.
In 1939 werd hij, samen met zijn zoon Camille-Jean, een Britse inlichtingsagent en lid van de National Directory van de MNB (Belgian National Movement), waarvan hij op 23 oktober 1941, na de arrestatie van Aimé Dandoy, het nationale commando overnam. Hij nam steeds grotere risico's en werd in april van het volgende jaar gevangengezet en bleef dat drie jaar. Benoemd tot kolonel van het verzet in 1947, erkend als een grote oorlogsinvalide, burgerlijk en gewapende verzetsstrijder, verzetsstrijder door de clandestiene pers en politieke gevangene, werd hij in 1945 verkozen tot voorzitter van de Nationale Raad van het Verzet.

De Camille Josetlaan komt uit op de square Aimé Dandoy.
Aimé Dandoy werd geboren in Jumet op 3 november 1908. Het gezin vestigde zich in Brussel. In 1928 deed hij zijn militaire dienst met de rang van korporaal.
In 1940 runde hij met zijn broer een kapsalon in de Meerstraat in Etterbeek. Hij nam deel aan de 18-daagse veldtocht en werd gevangen genomen door de Duitsers. Hij ontsnapte tijdens het oversteken van Limburg en keerde met de fiets terug naar Brussel. Al snel werkte hij voor een geallieerd inlichtingennetwerk en leidde hij met succes verschillende missies in Duitsland.
Op 17 december 1940 richtte hij de Belgische Nationale Beweging op, een van de belang-rijkste nationale verzetsnetwerken in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. In juli 1941 richtte hij samen met Camille Joset de clandestiene krant "La Voix des Belges" op.
In september 1941 werd hij de nationale voorzitter van de M.N.B.
Aimé Dandoy werd op 23 oktober 1941 door de Gestapo gearresteerd toen hij de clandestiene krant "La Voix des Belges" in ontvangst nam bij drukkerij L. Wijckman-F. Schoubben.
Hij werd maandenlang opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis tot zijn proces op
20 januari 1942. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Op 20 mei 1943 werd hij naar Duitsland gedeporteerd. Hij verbleef in de kampen van Bochum, Esterwegen, Gross-Rosen, Bayreuth en Nordhausen. In 1945 raakte hij vermist in Bergen-Belsen.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Het stille verzet
België in de Tweede Wereldoorlog 2