TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gedeporteerden Arlon

De Duitse bezetter besliste, ondanks internationale conventies, om arbeidskrachten uit België te nemen om in Duitse fabrieken te werken.
Grote posters werden opgehangen in de stad : alle inwoners van Aarlen en de omliggende dorpen, in de leeftijd van 17 tot 55 jaar, werden opgeroepen voor het noviciaat van de paters jezuïeten om een medisch onderzoek te ondergaan om te bepalen of ze geschikt waren voor verplicht werk in het Ruhr-industriegebied in Duitsland.
Op 30 november 1916 werden ongeveer 400 mensen aangewezen en overgebracht naar de Wagnermolen voordat ze op een speciale trein naar het Guben-kamp (Brandenburg) werden gezet.

Op de gevel van de Sacré Coeur, vroeger kerk van de jezuïetenorde, hangt een gedenkplaat voor deze gedeporteerden.

"IN MEMORIAM
1914-1918
Op de 30ste november 1916 was deze plaats,
het grote Duitse hoofdkwartier, de voorbode van de massale deportaties van vreedzame Belgische burgers van Aarlen en omgeving, ontworteld uit hun huizen en families, in strijd met de rechten van de mens en de beginselen van het internationaal recht.
Een groot aantal gedeporteerden betaalden met hun leven
voor hun trotse weigering te werken voor de vijand"

Bron : "Vivre à Arlon", nr. 76, december 2016.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.679132, 5.821296