TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Hülsstraße 12

Deze Stolpersteine herdenken:
* Rudolf Boldes, geb. 1884, gedeporteerd 1942, vermoord in een concentratiekamp.
* Paula Boldes, geb. Neugarten, 1887, gedeporteerd 1942, vermoord in een concentratiekamp.

Deze stolpersteine zijn gesponsord door het Gymnasium in Loekamp, Marl.

Volgens bronnen zijn zowel Rudolf als Paula vermoord in Riga. Ze hadden 5 kinderen, die allemaal de Holocaust hebben overleefd, waarvan er één terugkeerde naar Marl. Zoon Herbert ging naar Engeland, Günther naar Israël/Palestina en Berthold naar Denemarken, alvorens hij in 1943 naar Theresienstadt werd gedeporteerd, maar hij overleefde dat kamp. Dochter Ruth ging eveneens nar Israël/Palestina en Edith zat tot 1945 in het Elben vrouwenwerkkamp, voordat ze terugging naar Marl, waar ze in 1997 overleed.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.664174, 7.129977