TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Operagebouw

Op 10 juli 1940 was het prachtige operagebouw van Vichy - ingehuldigd in 1901 - de locatie voor een buitengewone zitting van de Franse Nationale Vergadering. Het volgende artikel werd ter stemming voorgelegd aan de leden van het parlement en de senatoren: "De Nationale Vergadering verleent alle bevoegdheden aan de regering van de Republiek, onder het gezag (...) van maarschalk Pétain, met het oog op het afkondigen (...) van een nieuwe grondwet van de Franse staat. Deze grondwet moet de rechten op werk, het gezin en het vaderland garanderen. Het zal worden geratificeerd door de natie en uitgevoerd door de vergaderingen die het zal hebben opgericht." 570 van de 670 aanwezige parlementsleden stemden voor. Tachtig stemden tegen en de rest onthield zich van stemming.

De volgende dag overschreed Pétain zijn mandaat en nam hij als staatshoofd bijna absolute wetgevende en uitvoerende bevoegdheden op zich, evenals gedeeltelijke gerechtelijke bevoegdheden. De Franse Republiek was geliquideerd en vervangen door een autoritair regime: de "Franse Staat".

Het ambtenarenapparaat werd hervormd. Ambtenaren die niet voldeden aan het profiel van de nieuwe regering werden ontslagen. De regering kon nu zeker zijn van de naleving van haar personeel en de correcte uitvoering van uitzonderlijke gerechtelijke maatregelen die werden genomen tegen degenen die als schadelijk voor het regime werden beschouwd (communisten, vrijmetselaars, joden, enz.). De regering reorganiseerde ook de politie voor grotendeels repressieve doeleinden. Tegelijkertijd begon het nieuwe regime aan een morele, sociale en intellectuele heropvoeding van de Franse bevolking. De door Pétain bepleite "Nationale Revolutie" was conservatief en traditionalistisch en geïnspireerd door vooroorlogse antiliberale doctrines.

Hoewel de geschiedenis van het operahuis van 1940 tot 1944 werd overschaduwd door de gedenkwaardige stemming op 10 juli 1940 waarbij de Franse staat werd opgericht, bleef het culturele evenementen organiseren. Tijdens de oorlog traden er vele artiesten op en werden er regelmatig sportevenementen – gymnastiek, schermen, enz. – georganiseerd.

Op 10 juli 1988 werd op het operagebouw een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de 80 parlementsleden die tegen de afkondiging van een nieuwe grondwet stemden onder het gezag van maarschalk Pétain.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

46.12354, 3.419399