TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Groß Häuslingen

Op de begraafplaats rusten 59 soldaten van het 6th Marine Grenadier Regiment van de 2nd Marine Infantry Division die zijn omgekomen bij gevechten om de dorpen Klein Häuslingen en Groß Häuslingen op 12, 13 en 14 april 1945. De begraafplaats is tussen 1945 en 1945 aangelegd. 1946 als plaats van begrafenis of herbegrafenis voor degenen die zijn omgekomen bij de veldslagen in Häuslingen.

De mannen die hier begraven liggen, waren afkomstig van het 1e Bataillon van het Regiment, onder bevel van Korvettenkapitän Herbert Melzer. De divisie was pas in februari 1945 gevormd uit overtollig of overtollig marinepersoneel (Marine is bedoeld in de Duitse betekenis van zeestrijdkrachten, in plaats van de geallieerde betekenis van een elite-aanvalsmacht), wat blijkt uit het feit dat van de 59 mannen die hier begraven liggen, 27 had de basis marine-rang van Matrose (matroos). Net als bij de 2nd Marine Division als geheel, had het 1st Battalion weinig training en geen ervaring met landoorlogvoering tegen de tijd dat ze in april werden ingezet om de rivier de Aller te verdedigen. Ze waren in ieder geval goed uitgerust en zeer gemotiveerd, maar hadden geen artillerie of gepantserde ondersteuning en waren afhankelijk van de pantserfaust als hun primaire antitank- en aanvalswapen.

De strijd om de Häuslingens begon toen de Britse 53rd Welsh Division op 12 april de rivier de Aller overstak nabij het dorp Ortersen en zuidwaarts de L159 afdaalde, waar ze de 2e Kompanie van het bataillon ontmoetten dat het dorp Klein Häuslingen verdedigde. De aanval werd geleid door de Oxfordshire en Buckinghamshire Light Infantry die de Duitsers snel uit het dorp verdreven, waarbij de 2e Kompanie 8 man verloor in de gevechten. De overlevenden vielen toen terug om zich bij de 4e Kompanie bij Groß Häuslingen aan te sluiten en de twee compagnieën bouwden een sterke verdediging op, sloegen twee geallieerde aanvallen af ​​en gebruikten de dekking van de omliggende bossen om sterke tegenaanvallen uit te voeren. De Britten trokken toen echter rond het dorp en lanceerden een aanval vanaf de spoordijk vanuit het noorden, waarbij ze de Duitse posities op de 13e omsingelden en uiteindelijk uitschakelden. Een sterke Duitse tegenaanval om het dorp te heroveren werd op de 14e teruggeslagen.

De strijd om de Häuslingen begon toen de Britse 53rd Welsh Division op 12 april de rivier de Aller overstak nabij het dorp Ortersen en zuidwaarts de L159 afdaalde, waar de 2e Kompanie van het bataillon zich voegde bij het dorp Klein Häuslingen verdedigde. De aanval werd geleid door de Oxfordshire en Buckinghamshire Light Infantry die de Duitsers snel uit het dorp verdreven, waarbij de 2e Kompanie 8 man vernietigd in de vernietiging. De overlevenden vielen om zich terug te vinden bij de 4e Kompanie bij Groß Häuslingen om zich te sluiten en de twee compagnieën bouwden een sterke verdediging op, geslagen twee geallieerde aanvallen af ​​en gebruikten de verdediging van de bossen om sterke tegenaanvallen uit te voeren. De Britten bereikten toen echter rond het dorp en gelanceerd een aanval vanaf de spoordijk vanuit het noorden, waarbij de Duitse posities op de 13e omsingelden en uiteindelijk uitschakelden. Een sterke Duitse tegenaanval om het dorp te helden werd op de 14e teruggeslagen

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andrew Pegler
  • Foto's: Andrew Pegler

Gerelateerde boeken

Panzerfaust and Other German Infantry Anti-Tank Weapons
German Infantryman (1) 1933–40

52.81072, 9.39165