TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Groß Häuslingen

Het monument werd ingehuldigd op 6 november 1921. Het staat in het centrum van het dorp en beslaat een stuk land tussen de Schulträße en de Haupstraße. De site bestaat uit een stenen toegangspoort aan de noordkant van waaruit een grindpad naar het monument leidt. Het gebied wordt afgebakend door kleine stenen blokken aan de oost- en westzijde en een heg naar het zuiden.

Het stenen monument heeft grofweg de vorm van een getrapte piramide in drie delen. Het onderste deel bestaat uit drie ondiepe treden, gevolgd door een groot middengedeelte met het opschrift. Daarboven bevindt zich een kleiner gedeelte dat in het midden is versierd met een vierkante plaquette met een gebeeldhouwd ijzeren kruis omgeven door een eikenbladkrans. Eindelijk, bovenaan, bezet een standbeeld van een gehurkte soldaat de top.

De soldaat is afgebeeld met een snor en draagt ​​zijn stalen helm uit 1916 onder zijn kin vastgebonden. Hij kijkt naar het westen (naar rechts als hij voor het monument staat) en knielt op zijn rechterknie. Hij vouwt zijn handen om zijn Mauser 98-geweer dat verticaal voor hem staat, de gevouwen handen en het gebogen hoofd weerspiegelen een daad van gebed of smeekbede. De figuur is gekleed in een vereenvoudigde versie van het laat-oorlogse uniform, maar bevat nauwkeurige afbeeldingen van een Sturmgepäck-rugzak, een M1916-broodzak, een waterfles en een bajonet in de schede. De kunstenaar heeft ook kleine details toegevoegd, zoals de schoenspijkers die zichtbaar zijn op de zool van zijn rechterlaars en het diagonale patroon in de greep van zijn bajonetgreep.

De doden van beide oorlogen worden herdacht op de enkele grote bronzen inscriptie:
'Aan degenen die in twee wereldoorlogen zijn achtergebleven, van de leden van de gemeenschap (Es blieben in zwei Weltkriegen von den Angehörigen der Gemeinde)'. Tussen de data 1914 en 1918 zijn 32 namen geregistreerd, de namen gegroepeerd volgens het jaar waarin de overledene is omgekomen. De namen van 25 bekende doden worden gevolgd door die van 7 vermisten. Voor de Tweede Wereldoorlog worden 35 namen geregistreerd tussen de data 1939 en 1945. Ze volgen hetzelfde formaat voor die van de Eerste Wereldoorlog, met de 23 bekende als eerste vermeld, gevolgd door 12 ontbrekende. Daarna volgt een gedeelte voor '(en) voor de ontheemden ((und) von den Heimatvertriebenen)' tussen de data 1939 en 1945. Het formaat volgt het bovenstaande met 36 personen op naam vermeld en 14 als vermist opgegeven. Op een later tijdstip werd onder de plaquette een extra lijn uitgehouwen om een ​​naam toe te voegen voor 1944 en voor 1946 en een extra vermiste soldaat. De huidige inscriptie is na de Tweede Wereldoorlog toegevoegd om de originele versie van 1921 te vervangen en bij te werken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andrew Pegler
  • Foto's: Andrew Pegler

52.810731, 9.391624