TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Coba Pulskens Tilburg

Het Monument voor Coba Pulskens in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die enkele maanden voor de bevrijding van de stad is omgekomen. Jacoba Pulskens (1884-1945) is een bekende figuur uit het Tilburgse verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood zij onderdak aan joden, verzetslieden en gestrande geallieerde piloten.

Op zondag 9 juli 1944 drong een overvalcommando van de Gestapo Pulskens' huis aan de Diepenstraat binnen. In strijd met de regels van het oorlogsrecht werden de drie ondergedoken piloten niet krijgsgevangen genomen, maar terstond in de keuken en de achtertuin doodgeschoten. De 60-jarige Pulskens werd gearresteerd en op transport gesteld naar Ravenbrück, een concentratiekamp voor vrouwen. In februari 1945 werd zij hier vergast. Volgens overlevenden had de verzetsvrouw vrijwillig de plaats ingenomen van een moeder met kinderen, in de hoop daardoor hun levens te redden.

Meer informatie is te vinden op de website van De Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ad Smulders
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2), Barry van Veen (3, 4)

Gerelateerde boeken

De verhoren
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Hitler - Vergelding 1936-1945
Hitlers moordenaars
Encyclopedie van de Holocaust
Discipelen van de duivel