TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Royal Air Forces Escaping Society

De originele plaquette is ontworpen en gemaakt door Elizabeth Harrison, secretaris van RAFES en toont een vliegenier die wordt weggehaald door de pilotenhelpers.

Tekst onderaan de plaquette
"Op 21 juni 1981, werd deze plaquette gewijd aan de talloze dappere mannen en vrouwen van de door de vijand bezette landen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), zonder gedachte aan gevaar voor zichzelf, hielpen om 2803 bemanningen van de Royal Air Force en de Commonwealth luchtmacht te ontsnappen en om terug te keren naar hun land om te blijven strijden voor de vrijheid.
Velen betaalden met hun leven en velen werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Hun namen worden herdacht in gelijke eer met diegenen die werden gespaard om de lange strijd te blijven voeren voor de vrijheid.
Ter gelegenheid van zijn schuld en van dankbaarheid, is dit gedenkteken opgericht door de Royal Air Forces Ontsnappen Society als een blijvend eerbetoon en ook om als inspiratiebron te dienen voor de toekomstige generaties".


De twee foto's zijn van de replica-plaquette in het Liberty Park Overloon.
Op foto 2 is een verklarende tekst van deze replica-plaquette in het Liberty Park te lezen:
Deze plaquette, waarvan het origineel is aangebracht in de Crypt van de Central Church of the Royal Air Force, St. Clement Danes in London, is vervaardigd door mevrouw Elizabeth Lucas Harrison en zal als blijk van waardering een plaats krijgen in de permanente expositie van het Nationaal Oorlogs-en Verzetsmuseum.
Z.K.H. Prins Bernard heeft op 27 september 1989 deze plaquette onthuld, ter nagedachtenis aan die pilotenhelpers, die voor hun gevaarlijke werk hun leven hebben gegeven en ter ere van hen, die hun menslievend werk wel hebben mogen overleven.


De andere replica-plaquettes hangen in:
RAF Museum Hendon.
Oorlogsmusea in Ottawa, Canada &
Canberra, Australië.
Musee de l' Armee in het Hôtel des Invalides in Parijs.

Op onderstaande website kunt meer lezen over de Pilotenhelpers
(Comet line)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: TracesOfWar.com