TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Sint-Joris en de Draak" Oude Stadhuis Gouda

Het monument "Sint-Joris en de Draak" is te vinden op de zijkant van het Oude Stadhuis op de Markt in Gouda. Het in 1948 onthulde natuurstenen reliëf symboliseert de strijd tussen goed (St. Joris) en kwaad (De Draak) en herinnert de inwoners van Gouda aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Opschrift op het monument:
"Gouda herdenkt zijn mannen en vrouwen, die stierven in den strijd tegen den overweldiger. Twee sneuvelden als soldaat in mei 1940. In het verzet vielen W. M. Boelhouwer, W. J. Dercksen, A. De Rijke Widenburg, A. De Korte, A. Nieuwenhuysen, H. L. Van Royen. Achttien keerden niet terug uit gevangenis of concentratiekamp. Zes en Veertig stierven bij bombardementen der stad. Honderd Zeven en Dertig Joodsche ingezetenen werden weggevoerd en om het leven gebracht. Zestig burgers van de twee en Twintighonderd die gedwongen voor den vijand moesten werken keerden niet weer. In den hongerwinter steeg de sterfte tot het drievoudige. Toen het water tot de lippen was gerezen gaf God ons de bevrijding."

Links en rechts onder het monument bevinden zich 2 glaspanelen met daarop de namen van 521 gesneuvelde en vermoorde Gouwenaars. Deze panelen vervangen sinds 2022 de elders aan het Stadhuis opgehangen panelen. Deze bevatten nog 146 namen maar na intensieve studie blijken dit er 521 (of misschien nog meer) te zijn. Vandaar de toevoeging "en niet met name genoemde stadsgenoten".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum & Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3), Peter Schipper (4, 5)

Gerelateerde boeken