TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Plaquette met korpsemblemen (RHC) Arnemuiden

De plaquette hangt in het Stadhuis van Arnemuiden waar het Historisch Museum is gevestigd. Arnemuiden heeft deze plaquette in 2009 cadeau gekregen van de Royal Highland Regiment of Canada Veterans Assosiation als een dankbetuiging voor de verzorging van hun gewonden tijdens "De Slag om de Sloedam en de Schelde".
Op de plaquette staan de wapenfeiten van het betreffende legeronderdeel vermeld waaronder een drietal van deze feiten die zich toen op Walcheren afspeelden.
Onderaan de plaquette is deze tekst te lezen:
Presented November 2009, by The Black Watch
Royal Highland Regiment of Canada Veterans
Assosiation, in memory of the 65th Anniversary
the Liberation of the Scheldt.


Arnemuiden was in de Tweede Wereldoorlog Lazaretdorp zowel tijdens de bezetting als tijdens de "Slag om de Schelde".
Onderstaande is een stukje tekst van de website van het Historish Museum Arnemuiden ten tijde van deze tentoonstelling:
Arnemuiden als Lazaret in 1944
In 2009 is het 65 jaar na "de Slag om de Schelde" en de ernstige gevechten op de Sloedam. Deze slag is bepalend geweest voor het verloop en het slot van de Tweede Wereld Oorlog.
Het strijdgewoel van die laatste dagen is ook in Arnemuiden niet onopgemerkt voorbij gegaan. Onder de burgerbevolking zijn vele slachtoffers gevallen die we elk jaar op 4 mei gedenken.
Arnemuiden had in die tijd een bijzondere positie. De Duitsers hadden de stad tot Lazaret benoemd. Dit betekende dat honderden militairen, maar ook burgers, hier werden verpleegd. Maar dat niet alleen, ook zijn ongeveer 130 Duitse soldaten hier overleden. Ver van huis en haard. Het Museum te Arnemuiden wilde ook deze kant van de geschiedenis belichten en heeft daarom een bescheiden expositie ingericht met als thema: "zij hadden ook een moeder".

Gegevens over de gesneuvelde Duitse militairen zijn door het museum geÔnventariseerd en opvraagbaar. Mail voor meer informatie.

Kijkt u voor de openingstijden op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)