Monument voor de z.g. Miljoenentrein te Sluiskil

Het monument is een herinnering aan de zogenaamde miljoenentrein van Sluiskil.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog strandde een goederentrein van de Duitsers in Sluiskil.
Het verhaal van de miljoenentrein:
De Duitsers vluchtten in 1944 uit Frankrijk richting BelgiŽ en Zeeuws-Vlaanderen met veel geroofd materiaal. Dit geroofde materiaal werd op alle mogelijke manieren vervoerd, ook per trein waaronder een trein met zwaar geschut en daarachter verschillende andere treinen die gevuld waren met geroofd materiaal. Bij Sluiskil aangekomen konden de Duitsers de brug niet over omdat er springstof onder lag.
De trein met het geroofde materiaal de "z.g. miljoenentrein" met een lengte van anderhalve kilometer bleef dus staan in Sluiskil.
Doordat de Duitsers op dat moment andere zorgen hadden dan op de bewoners van Sluiskil te letten gingen deze de inhoud van de trein eens bekijken en vonden vee, kleding, levensmiddelen, radioís, motoren en allerlei andere spullen in de trein. De inwoners van Sluiskil bedachten zich niet en namen het ťťn en ander van de onbeheerde spullen uit deze goederentrein mee.

Het monument symboliseert twee belangrijke gebeurtenissen voor Sluiskil en bestaat uit een stukje rails met een oude locomotief die afkomstig is van de in 1999 gesloten Cokesfabriek. Het monument staat op de plaats van het oude traject waar de (miljoenen)trein ooit heeft gereden en men heeft de oude locomotief van Cokesfabriek gebruikt als een herinnering aan deze fabriek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)