TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Aanval Tirpitz met X-crafts Onderzeeërs

Operation Source:
De Tirpitz (foto 4) lag aan wal in Kaafjord, Alta (Noorwegen) op 22 september 1943. Tijdens de vroege ochtend vielen drie Britse mini onderzeeërs het Duitse slagschip aan terwijl ze aan wal lag in de Barbrodalen sluis.

De X-Crafts (midget onderzeeërs, foto 5) vermeden de netten ter bescherming van de Tirpitz en X-5, X-6 en X-7 bereikten hierop Kaafjord. X-6 en X-7 dropten vier mijnen onder de Tirpitz. Het lot van X-5 is onbekend. De X-Crafts werden beschoten nadat het alarm was gegeven aan boord van de Tirpitz nadat een X-Craft werd gezien vanaf het dek van het slagschip. X-5 werd tot zinken gebracht waarbij de bemanning om het leven kwam. X-6 en X-7 werden ook tot zinken gebracht, maar hun bemanning werd gevangen genomen door Duitsers en aan boord gebracht van de Tirpitz. Twee bemanningsleden van X-7 verdronken met hun X-Craft. De Duitsers probeerden hun schip te verplaatsen met behulp van haar ankers maar de mijnen ontploften onder het schip en veroorzaakten zware schade: drie hoofdmotoren waren buiten werking, torentjes A en C werden omhoog gedrukt door de explosie en raakten hierdoor beschadigd. 800 kubieke meter zeewater liep het schip in en er waren beschadigingen in de schroefas en het roer.

Het duurde zes maanden om het schip te repareren. Het werd overgebracht naar de buurt van Tromso, waar het later tot zinken werd gebracht door de Britse Lancaster bommenwerpers uitgerust met Tall Boy-bommen.

Het monument werd geplaatst op het kerkhof bij de Kaafjord kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mauri Lehtiranta
  • Foto's: Mauri Lehtiranta

Gerelateerde boeken

Duitse Kriegsmarine
Das buch der deutschen kriegsmarine 1935-1945
Slagschepen

69.933995, 23.026126

Nazi's brachten boomgroei in deel van Noorwegen tot stilstand

apr2018

Nazi's brachten boomgroei in deel van Noorwegen tot stilstand

Nou dat weer: de Nazi's hebben de groei van bomen in Noorwegen tot stilstand gebracht. Dat blijkt uit een 

Lees meer