TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Verzetsstrijder Constant Martiny

Dit monument herdenkt Constant Martiny, een Belgisch geheimagent die werd aangehouden op 13 mei 1941. Na een gevangenhouding in Saint-Gillis werd hij op 16 september 1941 naar Berlijn gebracht. Op 26 augustus 1942 werd hij in Berlijn gefusilleerd.

Tekst op het monument:

IN MEMORIAM
CONSTANT MARTINY
1888-1942
PREMIER AGENT BELGE
PARACHUTE EN BELGIQUE LE 13/10/1940
FUSILLE A BERLINE LE 26/08/1942


Constant Martiny werd in de nacht van 12 op 13 oktober 1940 al geparachuteerd in de Ardennen als geheim agent. Dat men voor deze streek koos, kan te maken gehad hebben met het feit dat Constant afkomstig was van hier - hij werd geboren in La Roche. Bedoeling was dat hij een netwerk zou opzetten en informatie zou doorspelen aan de regering in ballingschap. Zijn avontuur begon bijzonder slecht: toen hij neerkwam brak hij zijn voet - een open beenbreuk. Dokter Jacqmain uit La Roche lapte Constant wat op en die vertrok ondanks zijn toestand meteen naar Brussel om er het netwerk "Martiny-Daumerie-Cleempoel" op te zetten dat vrijwel het hele grondgebied van België zou dekken. Hij werd op 13 mei 1941 opgepakt door de Duitsers die hem gepeild hadden toen hij met zijn radio berichten aan het versturen was. Op dat moment had Constant al meer dan 300 berichten verstuurd naar Londen.
Enige dagen later werden andere leden van zijn netwerk ook opgepakt, waaronder Joseph Daumerie en Irène Tintant, de vrouw van Constant.
Constant Martiny werd afgevoerd naar Duitsland, werd daar veroordeeld door de krijgsraad in september 1941 en werd samen met 5 medestanders op 26 augustus 1942 gefussilleerd.
Zijn vrouw, Irène, werd veroordeeld tot dwangarbeid en afgevoerd naar het concentratiekamp van Mauthausen. Van daar werd ze verhuisd naar Ravensbrück om uiteindelijk terecht te komen in Bergen-Belsen. Daar overleed ze van uitputting eind april 1945, net nadat haar kamp de 15e van die maand bevrijd was door de Britten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar, Christian Kaiser & Tim t' Kint
  • Foto's: Tim t' Kint (1, 3), Christian Kaiser (2, 4)