TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graven Oorlogsslachtoffers H Nicolaaskerkhof Jutphaas (Nieuwegein)

Op het katholieke H Nicolaaskerkhof van het vroegere Jutphaas, tegenwoordig Nieuwegein, liggen twee oorlogsslachtoffers begraven.

Frans Luiten kwam samen met vier anderen om het leven bij een incident op 7 mei 1945. Over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de tragische dood zo kort na de bevrijding bestaan verschillende lezingen. De aanleiding was een dronken Duitse officier met een wapen zou hebben gezwaaid en de feestvierende menigte bedreigde. Hierop werd hij door iemand van de Binnenlandse Strijdkrachten doodgeschoten. Een aantal Duitse soldaten begon een achtervolging waarbij verschillende slachtoffers vielen.

- Theo Hanselaar (BS) was het gemeentehuis in gevlucht, sprong uit en raam en hield zich vervolgens verborgen in een kast op Herenstraat 8. Toen hij werd ontdekt, werd de kast doorzeefd met kogels.
- Aart Kors (BS) werd op de vlucht neergeschoten in het weiland achter het gemeentehuis.
- Willem Spies vluchtte de weilanden in en werd neergeschoten.
- Jan Streefkerk vluchtte de weilanden in en werd neergeschoten.
- Frans Luiten werd getroffen door een verdwaalde kogel, maar overleed aan een slagaderlijke bloeding.

De anderen liggen begraven op het gemeentelijke kerkhof Kerkveld.

Naast Luiten ligt ook de achtjarige Jopie Hoveling begraven op het kerkhof. Jopie kwam op 20 september 1944 om het leven kwam door het neerstortend vliegtuig van de Poolse vlieger Tadeusz Jankowski. Jopie werd begraven op het Nicolaaskerkhof. Daar werd de Poolse vlieger aanvankelijk ook begraven, maar hij werd herbegraven op het Poolse ereveld in Breda.

De slachtoffers worden herdacht op het oorlogsmonument in Jutphaas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.03997, 5.096044