TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grebbelinie - S3 Kazemat GLZ12

Deze kazemat maakte deel uit van de Grebbelinie. Type S3A was bewapend met een licht M20 Lewis machinegeweer en had drie schietgaten. Dit type had een bezetting van drie soldaten. De kazematten zijn gebouwd in 1939 en 1940.

Gelegen aan de Nude, schuin tegenover het kruispunt met de Cuneraweg en direct bij het informatiepaneel Hoornwerk aan de Grebbe.

Gebouwd in 1939-1940 als versterking van de Valleistelling, dit betreft een betonnen mitrailleurkazemat (type S 3A) welke beschikt over drie schietgaten met een gezamenlijk schootsveld van 110º voor frontaal en flankerend vuur.
Er werd van één lichte mitrailleur gebruik gemaakt, indien nodig werden de beide niet gebruikte schietgaten gesloten met een twee centimeter dik stalen luik.
Kenmerkend zijn ijzeren pennen, bevestigd aan de buitenzijde, die dienden om camouflagematerialen aan op te hangen, vandaar de bijnaam "Stekelvarken 3".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

51.954819, 5.611291