TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Høytorp

Dit pantserfort is tussen 1912 en 1918 gebouwd en was bewapend met vier geschutskoepels (twee 120mm en twee 75mm) en vier 120mm houwitsers, acht 84mm Krupp veldkanonnen en één 75mm luchtafweergeschut. Het fort heeft aan 1,1km aan ondergrondse tunnels, ruimtes en trappen verdeeld over drie etages en ook werd er een loopgraafstelsel om het fort aangelegd. Het garnizoen bestond uit 800 man in de mobilisatie periode.

Het fort zag zware strijd tussen 13 en 14 april 1940, toen het Duitse leger het fort belegerde. In de middag van 14 april 1940 raakte de munitie op van het fort en besloot luitenant-kolonel Lauritz Rodtwit tot overgave. Aan Noorse zijde viel 1 dode en aan de Duitse zijde tien.

Tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen werd al het geschut verwijderd en overgeplaats naar nieuwe forten aan de westkust.

Het fort tegenwoordig:
Fort Høytorp is tegenwoordig ingericht als museum met een permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en ook kan men onder begeleiding van een gids het fort van binnen bezichtigen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The German Invasion of Norway

59.5625, 11.344722