TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Graf Florrie Rost van Tonningen-Heubel Algemene Begraafplaats Heiderust Rheden

Op de Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden is het graf van Florentine Sophie (Florrie) Rost van Tonningen-Heubel, die stierf op 24 maart 2007.

Zij was de weduwe van de de plaatsvervangend leider van de NSB, Meinoud Marinus Rost van Tonningen. Na zijn dood in 1945 bleef zij zich sterk maken voor het Nationaal-Socialistische gedachtengoed en kreeg zij de bijnaam "Zwarte Weduwe".

De grafsteen is door haar zelf ontworpen. Het symbool is de Levensboom die ook als symbool door de Nationaal-Socialisten is gebruikt. Deze stond ook op haar trouwring, die bij haar huwelijk nog is gekust door Adolf Hitler.

Ze had drie kinderen, Grimbert (geboren in 1941), Ebbe (geboren in 1943) en Herre (geboren in 1945), die zich altijd sterk hebben gedistantieerd van haar gedachtengoed.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Ernst Bruinsma
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 2 maart 2004

Rost van Tonningen, Meinoud

Meinoud Marinus Rost van Tonningen werd geboren op 19 februari 1894 in Soerabaja, Nederlands-IndiŽ en was de zoon van generaal Rost van Tonningen, die zich had onderscheiden in de strijd op Lombok, Atjeh en Bali. In 1909 keerde het gezin terug naar Nederland en op 15-jarige leeftijd besloot Meinoud, evenals zijn vader destijds, om een militaire carriŤre op te bouwen. Echter, op aandringen van zijn vader die vond dat een militair nooit de erkenning en de medewerking van een regering kreeg, besloot Meinoud deze stap nog even uit te stellen. Daarom begon hij in 1912 aan een opleiding als ingenieur, maar verder dan het behalen van zijn propedeuse kwam hij niet. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 meldde hij zich, ondanks de neutraliteit van Nederland, samen met Anton Mussert aan als vrijwilliger bij de artillerie. Hier leerde hij veel over de opbouw van het leger, maar ook over de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van een oorlog; hij deed tijdens deze periode zijn eerste politieke ideeŽn op. Na de oorlog begon hij aan een studie rechten aan de Universiteit van Leiden en hier ontmoette hij zijn eerste vrouw, Mary Gordon Hasselbach, waarmee hij op 17 januari 1924 in het huwelijk zou treden.