TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sainte-Mère-Église kerk

De kerk in Sainte-Mère-Église is erg beroemd. Het is in vele boeken beschreven en in de film "The Longest Day" uit 1962 is hier uitvoerig aandacht aan besteed.

Voordat de luchtlandingstroepen uit hun vliegtuigen sprongen, was er een aanval door de geallieerde luchtmacht op Sainte-Mère-Église. Na deze aanval sprongen de U.S. 82nd Airborne and U.S. 101st Airborne Divisions in de buurt van het dorp uit hun vliegtuigen.
Tijdens deze actie belandde een deel van hen midden in het dorp, waar zij letterlijk ten prooi vielen aan de gealarmeerde Duitse bezetters. De meest bekende persoon die ook in dit dorp terecht kwam is John Steele.

In de kerk van Sainte-Mère-Église zijn twee glas in lood ramen te vinden ter nagedachtenis aan de oorlogshandelingen die tijdens de slag om Normandië plaatsvonden. Daarnaast is er in de kerk een oorlogsmonument te vinden dat de burger- en militaire slachtoffers herdenkt, die vielen tijdens oorlogshandelingen gedurdende de WOII.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Lennard Bolijn (1), Ewoud van Eig (2, 3, 4, 5)