TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geboortehuis Cyriel Verschaeve

Cyriel Verschaeve was een dichter en gedurende Tweede Wereldoorlog een ‘Zwarte Priester’. Hij werd geboren in de Brugstraat van Ardooie op 30 april 1874. In de Tweede Wereldoorlog was hij een fervent collaborateur. Cyriel Verschaeve was ook voorstaander voor de ‘Vlaamse Zaak’. In 1944 werd hij door SS-eenheden naar Duitsland gevoerd omwille van de nakende bevrijding. Na de bevrijding (nl. 1946) van België volgde al snel een proces. De straf voor Cyriel Verschaeve was doodstraf. Maar toen het vonnis werd gegeven, verbleef hij nog in Duitsland. Een jaar later, in 1947, werd hem de Belgische nationaliteit afgenomen. Hij stierf in Oostenrijk op 8 november 1949.

Het geboortehuis van Cyriel Verschaeve werd in de jaren na de oorlogen diverse keren beklad met hakenkruizen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jente de Roust
  • Foto's: Jente de Roust

Gerelateerde boeken

50.976715, 3.201638

Cyriel Verschaevelaan in Kapelle-op-den-Bos wordt Mim Van Keerlaan: “De allermooiste troost”

jan2021

Cyriel Verschaevelaan in Kapelle-op-den-Bos wordt Mim Van Keerlaan: “De allermooiste troost”

Eind 2019 besliste de gemeente Kapelle-op-den-Bos al om de Cyriel Verschaevelaan te schrappen. Hij was een priester die tijdens de Tweede Wereldoorlog meewerkte met het naziregime. De gemeente wou de straat een vrouwennaam geven en ging te rade bij de inwoners. Uit alle voorstellen werden er drie weerhouden, de inwoners konden dan hun stem uitbrengen op één van de drie. De Kapellenaren kozen massaal voor Mim Van Keer.

Lees meer