Oorlogsgraven van het Gemenebest Workum

Op de Algemene Begraafplaats van Workum zijn negen graven van vliegeniers. Zes van hen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk en drie uit Canada.

Zes van de in Workum begraven vliegers vlogen in de Lancaster W4888 van 101 Squadron. De W4888 was op 5 mei 1943 op weg naar Dortmund. Het toestel werd om 10 over half 1 ís nachts neergeschoten. Het vliegtuig stortte 1 km ten zuiden van Workum neer.

De bemanning van de W4888:
Flying Officer Nicholas J. Stanford
Sergeant Arthur H. Clark
Pilot Officer R. D. Paterson
Sergeant Anthony J. L. Lyon
Pilot Officer William T. Lewis
Sergeant George W. F. Reynolds
Sergeant John M. Hadfield

Pilot Officer Paterson wist zichzelf in veiligheid te brengen en werd later krijgsgevangen gemaakt.

Flying Officer Leonard Sprackling, Pilot Officer Arthur Fletcher en Pilot Officer Harold Howsam zijn de andere drie Britten die zijn begraven in Workum. Zij behoorden tot de bemanning van de Lancaster ED603 van 83 Squadron. De piloot van het vliegtuig was Eric Tilbury. De ED603 was een pathfinder. Zij moesten voor de groep uit naar het doel vliegen en daar ĎTarget Indicatorsí droppen, zodat de andere bommenwerpers konden zien waar zij hun bommen moesten afwerpen. Het was hun eerste missie. Boven het IJsselmeer werd het vliegtuig al onderschept en neergeschoten.
Het vliegtuig stortte neer in het water. Sprackling, Fletcher en Howsam zijn aangespoeld bij Workum en hier begraven. De piloot, Tilbury spoelde aan bij Stavoren en ligt daar begraven. Robert Sugar, een ander bemanningslid ligt begraven in Hindeloopen. De andere twee bemanningsleden zijn nooit terug gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Bert Deelman
Lees meer (1)