TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Westerbork 'Westerbork: Dorp van de Vrijheid'

Dit Oorlogsmonument herdenkt de inwoners van Westerbork die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds kort bestaat de stichting 'Westerbork: Dorp van de Vrijheid'. Deze stichting richt zich op activiteiten die te maken hebben met een positieve connotatie van de naam 'Westerbork' en op activiteiten die hun historische wortels vinden in het verleden, en dan met name WO2, maar deze willen verbinden met de toekomst.

Het centrale begrip van waaruit gedacht, gewerkt en georganiseerd gaat worden is het begrip 'Vrijheid'.

De stichting 'Westerbork: Dorp van de Vrijheid' is een samenwerkingsverband van Belangenver. Dorp Westerbork, St. Zomeractiviteiten Westerbork, Ondernemersver. Westerbork, Hist. ver. Westerbork e.o. en Pro Bork (horeca-ondernemers).Ook zal samenwerking worden gezocht met de beide basisscholen in het dorp, met Herinneringscentrum Westerbork en met culturele organisaties.

Dit monument is een visuele vrijheidsuiting van de stichting.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com & Stichting 'Westerbork: Dorp van de Vrijheid'
  • Foto's: Herma de Vries

52.85037, 6.609706

Kamp Westerbork herdenkt eerste Jodentransport naar Auschwitz

jul2022

Kamp Westerbork herdenkt eerste Jodentransport naar Auschwitz

Het is vandaag precies tachtig jaar geleden dat de eerste trein naar het vernietigingskamp vertrok. Dit was het begin van de deportatie van 107.000 Joden.

Lees meer

Virry werd bevrijd uit Westerbork, maar het grote zwijgen ging door

apr2020

Virry werd bevrijd uit Westerbork, maar het grote zwijgen ging door

Virry de Vries Robles (87) zag hoe niemand iets zei of deed toen ze naar Westerbork werd afgevoerd. 'De buren stonden drie rijen dik te kijken. Ik voelde me een crimineel, ik was pas 11.' Tegen de mensen aan wie ze haar oorlogsverhaal vertelt, zegt ze daarom: 'Als je ziet dat iets niet deugt, handel daar dan ook naar.'

Lees meer