TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Bombardement 19 September 1944

Deze plaquette herdenkt de slachtoffers van het Duitse bombardement op 19 september 1944, toen de dag net een dag bevrijd was. 227 inwoners kwamen hierbij om het leven.

Op de plaquette staan enkele gezichten en de tekst:
19 SEPT. '44

Helaas werd de koperen plaquette gestolen op 24 augustus 2011, alleen het informatiebordje was nog aanwezig. Er is een nieuwe plaquette worden geplaatst.

Dinsdag 19 september begon als een feestdag in Eindhoven. Iedereen vierde de bevrijding. In oranje, rood, wit en blauw trok men die ochtend naar de hoofdroute door de stad om naar de colonnes te kijken. Het stond rijen dik. Echter, aan het eind van de middag bereikte de Panthertanks van de Duitse Panzerbrigade 107 de brug bij Son. Na uitschakeling van een tank werd de opmars gestaakt, maar dit had grote gevolgen in Eindhoven.

In Eindhoven ging het gerucht dat de Duitse tanks naar Eindhoven oprukten. Burgers meldde aan het 506th PIR dat er 117 kleine tanks tussen Helmond en Eindhoven waren waargenomen. "Reliability doubtfull", was de Amerikaanse aantekening. Alle bevrijdingsfeesten werden verstoord en iedereen vluchtte naar huis. Vlaggen werden weer binnengehaald. Tanks werden ter verdediging in Vlokhoven opgesteld. De Panthers kwamen echter niet, Duitse vliegtuigen wel.

Rond 19:20 uur verscheen er een aantal lichtkogels boven de stad. Burgers dachten aan vuurwerk. De vliegtuigen zouden geallieerde toestellen zijn maar de geallieerden in de stad wisten wel beter, het waren Duitse vliegtuigen. Luchtafweergeschut was in de stad nog amper aanwezig, waardoor de bevoorradingscolonnes hopeloos onbeschermd in de stad stonden. 76 bommenwerpers, Junkers Ju 88 en Dornier Do 217, onder bevel van het Gefechtsverband Hellbig bombardeerden de stad.

Ben Postema schreef in zijn dagboek: "Met donderend geweld vallen de bommen, zonder ophouden daveren de ontploffingen waarvan we de weerschijn tegen de huizen zien. We duiken nog dieper weg, de grond onder ons golft op en neer, ook al is hij van graniet. Even is er een pauze, we kijken al opgelucht. De lucht is rood van de branden. Dan ronken weer vliegtuigen boven ons, gieren weer de bommen. Het huis schudt en beeft, maar blijft staan."

De aanval werd uitgevoerd in twee golven, de eerste rond 20:00 uur en de tweede rond 21:30 uur. Beide duurde ongeveer een kwartier. Her en der in de stad vlogen munitiewagens in de lucht, brandstofwagens ontploften. Alleen al een schuilkelder op de Biesterweg kreeg een voltreffen, hier vielen 41 doden. In heel Eindhoven kwamen die dag door het bombardement 227 burgers om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Geschiedenis van Philips Electronics N.V.
Operation Market-Garden