TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken José Dewit Brugge

Deze plaquette werd opgericht ter nagedachtenis van José Dewit. Hij was in 1944 leerling van de Rijksmiddelbare Jongensschool in Brugge. In die tijd rekruteerde de Revolutionaire Volksjeugd vooral in deze school. De groepering had echter geen banden met het grotere Partizanenleger en was veeleer onvoorzichtig.

Een Duitsgezinde leerling verspreide in februari 1944 Duitse propaganda op de school. Hij zou ook een aantal boekentassen van leerlingen op inhoud onderzocht hebben. Hierop ontstond een vechtpartij waarop de leerling zich wende tot de SS. In maart arresteerden de Duitsers 17 leerlingen van de school samen met een leerkracht. Een van deze leerlingen was José Dewit.

Op 8 juni 1944, werd de leiding van de Revolutionaire Volksjeugd veroordeeld tot zware straffen terwijl de anderen werden gedeporteerd. José Dewit kwam zo samen met Roger Rau om het leven op 7 november 1944 door een ingestorte muur na een bombardement.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)