Stützpunkt Clingendael - Commandobunker Seyss Inquart

Deze Duitse bunker is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, als commandobunker voor Seyss Inquart. De maten zijn 60 bij 30 meter, en 15 meter hoog. Het dak is 4 meter dik. De bunker is gemaakt van beton, de bakstenen zijn geschilderd. De "schoorstenen" waren platforms voor luchtafweergeschut.

In 2012 werd geprobeerd om het gebouw een Rijksmonument te maken.

De Stützpunkt Clingendael sloot aan op de Stützpunkgruppe Scheveningen en hiermee werd het landfront in een ruime lijn rond Clingendael doorgetrokken.

Het verdedigingswerk 303a bevat meerdere bunkers van het type 625 en werd volgens een kaart van 24 augustus 1944 bezet door:
• 1/Polizei Waffen Schule III, bestaande uit 1 officier en 5 manschappen.
• 7/Polizei Waffen Schule III, bestaande uit 2 onderofficieren en 8 manschappen.
• 1./SS-Panzer Jäger "Nordwest", bestaande uit 3 onderofficieren en 11 manschappen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Lennard Bolijn

6jun

'Bunker Seyss-Inquart mag niet in particuliere handen komen'

Het Rijksvastgoedbedrijf wil de bunker van Seyss-Inquart, vlakbij de ingang van Park Clingendael in Wassenaar, verkopen. En dat is tegen het zere been van de stichting WOII Sporen. Die organisatie is bang dat het belangrijkste militaire erfgoed, gerelateerd aan het Duitse bestuur gedurende de bezettingsjaren, in verkeerde handen komt.

Lees meer

mei2012

'Bunker Seyss-Inquart monument'

De bunker van de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart in Wassenaar wordt mogelijk een Rijksmonument. De Stichting Menno van Coehoorn heeft daarvoor een aanvraag ingediend.

Lees meer