Walraven van Hall, ook wel ďde bankier van het verzetĒ genoemd, was ťťn van de grootste Nederlandse verzetstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wist door inventiviteit, spitsvondigheid en hulp van anderen een financiŽle constructie te vervaardigen, waarmee hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse illegaliteit. Het door hem opgerichte Nationaal Steunfonds (NSF) hield zich tijdens de oorlog bezig met de financiŽle verzorging van duizenden personen die werden getroffen door de Duitse bezetting, ook ondersteunde het fonds talrijke andere verzetsactiviteiten.

Walraven van Hall werd door de Duitsers gearresteerd en op 12 februari 1945 geŽxecuteerd. Op 3 september 2010 werd er ter ere van hem op het Amsterdamse Frederiksplein een monument onthuld. Het is gelegen naast de Nederlandse Centrale Bank, de plaats waar Van Hall ten bate van het verzet de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis organiseerde. Het monument is een gevallen boom van brons. Het symboliseert Walraven van Hall als ďgevallen reusĒ. De kunstenaar is de Spanjaard Fernando SŠnchez Castillo.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Walraven van Hall
Een kleine geschiedenis van Amsterdam

12jan

Bekijk hier de eerste officiŽle filmtrailer van Bankier van het Verzet

Filmmaatschappij Dutch FilmWorks heeft vanavond de eerste officiŽle trailer vrijgegeven van de nieuwe Nederlandse speelfilm Bankier van het Verzet over de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog waarin bankier Walraven van Hall (Barry Atsma), onder het oog van de bezetters, tientallen miljoenen guldens uit de Nederlandsche Bank wegsluist om het verzet financieel te ondersteunen.

Lees meer