TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Oorlogsgraf Algemene Begraafplaats Alblasserdam

Op de Algemene Begraafplaats van Alblasserdam is één Belgisch oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog op een erehofje met Nederlandse oorlogsgraven. Dit graf is eigenlijk een oorlogsgraf van het Gemenebest, de Belgische piloot John Noel Charles Marie van Daele Jr. was een vrijwillig piloot bij de Britse luchtmacht. Hij staat bij de Commonwealth War Graves Commision ook geregistreerd als Brit en niet als Belg. Van Daele was echter wel een Belg en heeft daarom ook een Belgische steen gekregen.

Van Daele vloog als piloot in de 'Tankbuster' Typhoon MN954 voor het No. 609 Squadron RAF. Op 28 september 1944 vloog van Daele met zijn Typhoon een van de vele missies boven het vaste land. Ditmaal als doelwit het bombarderen van diverse schepen in de rivier 'De Lek'. Deze keer liep het voor hem niet goed af, boven Alblasserdam werd hij geraakt door een Duits Flak afweergeschut. Door de bombardementen vloog hij laag, hij heeft geprobeerd met een parachute te ontsnappen uit het vliegtuig. Het toestel stortte neer in Alblasserdam (bij adres Kortland 4 kwam in ieder geval een vleugel neer, zie foto) en van Daele kwam niet ver van zijn toestel om het leven door de impact van de val.

De NSB burgemeester van Alblasserdam schijnt gezegd te hebben: gooi het lichaam van de piloot maar in een gat. Maar de Alblasserdamse bevolking pikte dat niet en heeft hem een nette begrafenis gegeven. Daaruit is een jarenlange verbondenheid gegroeid tussen de Belgische familie van Jean-Noël (vrouw en dochter) en Alblasserdam.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Alice van 't Hof (2)

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog