TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nowogród Sector - Zware Poolse Bunker

Deze zware bunker was onderdeel van de Poolse Nowogród sector. Deze sector bevatte in totaal 22 objecten waarvan enkelen niet volledig afgebouwd.

Deze zware bunker had een uniek ontwerp, passend op het terrein om andere objecten te ondersteunen. Het was een van de belangrijkste objecten in de hele sector, het beveiligen van de Narew-brug (die veel lager was dan de huidige, dus kon worden gedekt door vuur vanuit de gepantserde koepel). De bunker was bewapend met 3 zware machinegeweren (één in gepantserde koepel) en enkele lichte machinegeweren. Net als andere zware bunkers in deze sector waren de ventilatie-apparaten niet geïnstalleerd. De zware bunkerbemanningen waren van het gefortificeerde machinegeweercompagnie onder leiding van kapitein E. Kordiaczyński en de hele sector werd verdedigd door majoor J. Sikora's III. bataljon van het 33 infanterieregiment.

Van 8 tot 10 september 1939 werden deze bunkers aangevallen door de Duitse 21 Infantry Division. Op 7 september werd de Narew-brug opgeblazen, waardoor deze bunker een secundaire doelstelling werd. De koepel van dit object was een doelwit voor meerdere 3,7 cm PaK 36 kanonnen. Het werd waarschijnlijk op 10 september 1939 veroverd door soldaten van het 45 Infantry Regiment van Oberst H. von Behr. In 1941 werd de bunker weer in gebruik genomen door de Russen als onderdeel van de Molotov linie.

Deze bunker is dankzij een groep van lokale enthousiastelingen één van de best bewaarde in deze sector. Het heeft een bijna complete set pantserstukken en het interieur is gerenoveerd. Helaas is de bunker niet toegankelijk voor toeristen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Piotr Popławski
  • Foto's: Piotr Popławski

53.225942, 21.863564