TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Eislebener Straße 9

Deze kleine, koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:

* Katharina Finder née Schlesinger, geboren 1876, gedeporteerd 10 september 1942, Theresienstadt, vermoord 1944 in Auschwitz.

Katharina Schlesinger en haar enige broer of zus Helene werden allebei in Berlijn geboren. Katharina trouwde in 1895 met Dr. Georg Finder, die zich aansloot bij de medische faculteit van de universiteit van Berlijn. Hij beoefende ook medicijnen voor oor, neus en keel. Georg Finder stierf in 1931 op 64-jarige leeftijd. De twee dochters van Käthe en Georg Finder - Eva en Hilde - trouwden en ontsnapten met hun gezinnen uit Duitsland.

In 1939 kwamen Käthe's zus en zwager, Helene en Max Herrmann, bij haar wonen. Andere familie, vrienden en collega's probeerden ze met z'n drieën samen uit Duitsland te krijgen, maar dat lukte niet.
Nadat het deportatiebevel was ontvangen, liet het Reich hen al hun assessts verklaren. Op 8 september werden de drie naar een zogenaamd opvangcentrum gebracht waar hun werd verteld dat hun eigendommen door het Reich in beslag waren genomen. Twee dagen later werden Käthe Finder, Max Herrmann en Helene Herrmann met het 61ste ouderlingtransport naar Theresienstadt gedeporteerd. Max was daar 2 maanden later dood. Op 16 mei 1944 werden Käthe Finder en Helene Herrmann vanuit Theresienstadt naar het vernietigingskamp in Auschwitz gedeporteerd. Als ze de reis overleefden, werden ze verwerkt, een tijdje in een zogenaamd Family Camp gestopt. Iedereen die zich op 10 juli 1944 nog in het Familiekamp bevond, werd naar de gaskamers gebracht en vermoord.

Er zijn stolpersteine ​​voor Katharina's zus Helene Herrmann en haar man Max op [towid] 31517, Augsburger Strasse 42 [/ towid] in Berlijn-Charlottenburg.
Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)