53rd (Welsh) Infantry Division monument Groesbeek

Britse infanteristen van de 53rd (Welsh) Infantry Division trokken op 8 februari 1945 bij Horst de grens over en maakten dit Duitse kanon buit. Het kanon staat in de voortuin van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Op de ene zijde van het kanon staat de tekst:
Dit stuk zaaide dood en verderf in Nijmegen
van september 1944 tot februari 1945

Op de andere zijde van het kanon staat de tekst:
Tot zwijgen gebracht 8 februari 1945 door
Sergt. Mick Savace
Cpl. L.S. Maso
Cpl. A.Britton
R.C.A.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

9jan

Expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ - Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Lees meer

25okt

Fotoverslag Vrijheidsmuseum

In de zomer van 2019 sloot het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek haar deuren. In september ging het weer open onder de naam Vrijheidsmuseum. In een nieuw gebouw heeft de collectie een metamorfose ondergaan en is weer helemaal 'van deze tijd'. Buiten wordt er nog volop gewerkt om het oude gebouw te slopen en het terrein opnieuw in te richten. Binnen is alles klaar.

Lees meer