M4A1(75) Grizzly Tank "Robin Hood" (Sherwood Rangers Monument)

Het Monument is een herinnering aan de 268 Sherwood Rangers die in de strijd tegen de Duitse Bezetter zijn omgekomen. Zij vochten onder slechte omstandigheden tijdens de operatie "Veritable" in het Reichswald en de Duitse plaats Kleve.

Op de Plaquette staat in het Engels en Nederlands de tekst:

Present this memorial in
Honoured remembrance of
268 of their comrades and
all others, military and
civilian, who gave their lives
in the war of liberation
1939 – 1945
They died that we may live

Bieden dit gedenkteken aan
als eerbiedige herinnering
aan hun 268 medestrijders en
alle anderen, militairen en
burgers, die hun leven gaven
in deze bevrijdingsoorlog
1939 – 1945
Zij stierven opdat wij mogen leven

De tank lijkt op een Sherman, maar is in werkelijkheid een Grizzly. Van deze tank werden er 188 gebouwd door Montreal Locomotive Works. De tank werd nooit operationeel ingezet en alleen gebruikt voor training in Canada. Het heeft een 75 mm kanon

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

6dec

'Dit is echt uniek.' Bevrijdingsmuseum blij met blikken uit WO II

De directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is nog steeds in zijn nopjes over de vondst. Tientallen blikken en potten die als noodvoorraad in de Tweede Wereldoorlog waren verstopt in een holle ruimte. Samen met een aantal conservatoren komt Wiel Lenders ze donderdag persoonlijk ophalen.

Lees meer

1nov

Kristallnachtherdenking 2018 in Bevrijdingsmuseum: publiekslezing “Hier kan dit niet gebeuren”

De jaarlijkse Kristallnachtherdenking van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, op 9 november a.s., staat in 2018 in het teken van het joods verzet in de periode 1940-1945. Dr. Ben Braber (historicus en Honorary Research Fellow in de School of Humanities, University of Glasgow) zal een boeiende publiekslezing rondom dit onderwerp verzorgen. Dr. Braber is gespecialiseerd in de integratie van immigranten in moderne West-Europese samenlevingen en joods verzet. Hij heeft diverse publicaties over dit laatstgenoemde onderwerp op zijn naam staan, waaronder Waren mijn ogen een bron van tranen. Een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945 (2015) en This Cannot Happen Here. Integration and Jewish resistance in the Netherlands, 1940-1945 (2013).

Lees meer