TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Soltaustraße 12

Deze kleine koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:

* Carl Boldt, geboren 1887, concentratiekamp Neuengamme, overleden in mei 1945 met de Cap Arcona.

Carl Boldt en Olga Elmers trouwden en kregen drie kinderen: Frieda (geb. 1908), Karl (geb. 1909) en Emma (geb. 1912). Hij werkte een aantal jaren als machinist in de ijzerfabriek van Bergedorf. Voor WOI was hij lid van de sociaal-democratische partij, en na de oorlog werd hij lid van de onafhankelijke sociaal-democraten, die in 1920 fuseerden met de communistische partij. Van 1927 tot 1930 was hij vertegenwoordiger in het lokale parlement van Bergedorf.

In 1933 werd hij gearresteerd en naar het concentratiekamp Fuhlsbuettel gebracht en daar een paar maanden vastgehouden voordat hij werd vrijgelaten. Hij vond een baan en in zijn vrije tijd verzegelde hij groenten en fruit in blikjes om ze te bewaren. Toen in augustus 1943 een arbeider kwam om een ​​paar blikken te laten verzegelen, maakte Boldt enkele negatieve opmerkingen over de nazi's, die de arbeider meldde. De Gestapo arresteerde Boldt en stuurde hem naar Neuengamme, waar hij een schakelpaneel bediende bij de baksteenfabriek.

Toen de nazi's het kamp in april 1945 leegmaakten voordat de geallieerden arriveerden, werden duizenden gevangenen op het schip gezet, de Cap Arcona , dat een overvol concentratiekamp werd zonder voedsel en drinkwater. De Cap Arcona en verschillende andere drijvende concentratiekampen waren in het volle zicht verborgen tussen andere troepenschepen. Om te voorkomen dat de Duitsers per boot zouden ontsnappen, bombardeerden de Britten de schepen in de haven. Ongeveer 7.000 concentratiekampgevangenen kwamen om door brand of verdrinking, of werden door Duitsers op de kust neergeschoten.

Vier dagen later tekenden de Duitsers een onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen aan de geallieerden.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Voor meer informatie en foto's over de Cap Arcona kunt u De Drijvende Concentratiekampen bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De ramp in de Lübeckerbocht
Nederlanders in Neuengamme
Das buch der deutschen kriegsmarine 1935-1945