TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Dieffenbachstraße 45

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Rolf Brandt, geboren in 1924, overleden in Riga.
* Oskar Kaufmann, geboren 1879, gedeporteerd 1942, Riga,? ? ?
* Anna Kaufmann née Goldschmidt, geboren 1889, gedeporteerd 1942, overleden in Riga.

* Bella Niessenbaum née Salzmann, geboren 1893, gedeporteerd 1942, Riga.
* Ilona Salzmann, geboren 1929, gedeporteerd 1942, Riga.

* Max Katz, geboren in 1920, pleegde vóór deportatie zelfmoord op 6 mei 1941.

Anna Goldschmidt trouwde eerst met Martin Brandt (geb. 1872); samen kregen ze 3 kinderen - Robert Josef, Lisa Magarete en Rolf Ludwig. Martin Brandt stierf in 1941. Anna trouwde op 20 januari 1942 met Oskar Kaufmann. Vijf dagen later werden Anna, Oskar en haar zoon Rolf Brandt naar Riga gedeporteerd. Anna en Oskar worden als vermist beschouwd en zijn vermoedelijk kort na aankomst vermoord. Rolf Brandt kwam om in het concentratiekamp Selapsils. De andere twee kinderen van Anna - Robert en Lisa - waren in 1939 uit Duitsland vertrokken.

Er is geen informatie gevonden over Bella Niessenbaum, een ambachtsman, en Ilona Salzmann, behalve over hun deportaties. Beiden werden met hetzelfde transport als de Goldschmidts en Rolf Brandt vanuit Berlijn gedeporteerd. (Slechts 6 of 13 van de meer dan 1.000 mensen op dat transport hebben de oorlog overleefd.) Bella Niessenbaum werd vermoord in Riga. De jongere Ilona Salzman leefde lang genoeg om op 9 augustus 1944 weer naar kamp Stutthof te worden gedeporteerd. De datum van haar moord is onbekend.

Net voor zijn 21ste werd Max Katz door de nazi's tot zelfmoord gedreven. Hij werd begraven op de Weißensee-begraafplaats in Berlijn. In 2018 zamelden studenten van het Robert Koch Gymnasium geld in voor een grafsteen voor zijn graf.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)