TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Krahnstraße 1-2

Deze Stolperstein (struikelsteen) herdenkt:

* Gertrud David, geboren 1898, 1940 Wunstorf "sanatorium", gedeporteerd 27 september 1940, "Landespflegeanstalt" Brandenburg, vermoord september 1940.

Gertrud David had zowel epilepsie als polio en zat in de Osnabrück Curing and Caring Institution [die Heil- und Pflegeanstalt] totdat ze in 1940 op 21-jarige leeftijd naar Wunstorf werd overgebracht. Sanitorium Wunstorf was eigenlijk een verzamelplaats voor Joodse psychiatrische patiënten uit instellingen in Noord-Duitsland en Westfalen. Hoewel data in verschillende bronnen niet consistent zijn met de deportatiedatum (21 of 27 september), is de volgorde van de gebeurtenissen hetzelfde: 158 joodse patiënten werden van Wunstorf naar Brandenburg gedeporteerd - naar de zogenaamde staatswelzijnsinstantie die in feite was een euthanasiecentrum. Gertrud werd daar in september 1940 vermoord als onderdeel van de nazi "Aktion T-4", waarin werd opgeroepen tot de moord op mensen met een psychische aandoening of achterstand.

Deze locatie was het huis van de familie David. Tegenwoordig herbergt het gebouw "La Vie", een beroemd restaurant met 3 Michelinsterren.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)