TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Drakestraße 47

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelstenen) herdenken:
* Dr. Arthur Arnstein, geboren 1866, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, overleden 3 november 1942.
* Sara Michaelis geboren Frankenstein, geboren 1871, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, overleden oktober 1942.
* Kurt Julius Friedländer, geboren 1904, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord 31 december 1943.
* Erna Friedlände née Seelig, geboren 1902, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.
* Hans Kaplan, geboren 1920, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord 3 april 1943.
* Marlene Kaplan née Berger, geboren 1920, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Frank Cohn, geboren 1928, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.

Arthur Arnstein werd geboren in Berlijn en vanaf 1902 oefende hij hier geneeskunde aan de Drakestraße 47. In 1933 vaardigde het naziregime bevel uit om joodse artsen uit de openbare gezondheidsdienst te verwijderen: betaling werd geweigerd en de ziektekostenverzekering van niet-Arische artsen werd beëindigd. Daarna mochten joodse doktoren alleen joden behandelen, maar ze hadden geen toegang tot medicijnen. Daarna werd hun status verder teruggebracht van arts naar zorgverlener, en slechts 145 mochten in Berlijn oefenen. Dr. Arnstein werd in september 1942 met een Elder Transport uit Berlijn gedeporteerd en was minder dan 2 maanden later dood. Er is geen informatie gevonden over het lot van zijn vrouw en hun kind.

Sara Michaelis woonde als onderhuurder aan de Drakestraße 47. Er is niets over haar bekend, behalve dat ze een dame van "privé" middelen was. Misschien was ze de huishoudster van dokter Arnstein. Ze werd de dag voor dr. Arnstein gedeporteerd, ook op een ouder transport naar Theresienstadt. Ze stierf daar de volgende maand.

De overige 5 bewoners van dit huis verhuisden in 1943 vanuit andere Berlijnse locaties. Ze werden allemaal op dezelfde dag - 4 maart 1943 - naar Auschwitz gedeporteerd.

Kurt Friedländer, een zakenman, en zijn vrouw Erna waren in januari 1943 gedwongen om van een ander deel van Berlijn naar de Drakestraße 47 te verhuizen. Twee maanden later werden ze gedeporteerd. Hoewel Kurt twee niet-joodse grootouders had, werd hij als joods beschouwd.

Hans Kaplan, een kleermaker, en zijn vrouw Marlene woonden in Charlottenburg in Berlijn voordat ze naar de Drakestraße 47 verhuisden als hun laatste plaats voor deportatie.

Frank Cohn, de broer van Marlene, ging in 1934 naar school in Berlijn en ging daarna naar een joodse basisschool. In zijn vermogensverklaring uit 1943 (afgelegd op 15-jarige leeftijd) verklaarde hij dat hij werkte voor een textielfabriek. Zijn familienaam was Cohn omdat de nazi's in 1938 de eerdere naamswijziging in Berger annuleerden en de familie dwongen de familienaam van de stiefvader van zijn vader, Moritz Cohn, te gebruiken.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)