TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Budapester Straße 39-41

Deze stolpersteine in de stoep herdenken twee ouders en hun dochter.

Hier woonde
Dr. Richard Jacobson, geboren op 2 april 1876
Käthe Jacobson geboren Sandmann, 26 april 1892.
Ze werden op 29 november 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord.

Hier woonde
Ingeborg Jacobson, 19 maart 1915,
op 9 december 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord.

Dr. Richard Jacobson en Käthe Sandmann trouwden en kregen een dochter, Ingeborg Jacobson. Ingeborg bekeerde zich tot het christendom en werd in 1930 bevestigd in de Christ Church in Berlijn.

Op Progromnacht (9 november 1938) werd Dr. Richard Jacobson beschermd tegen deportatie omdat hij als een bevoorrechte jood werd beschouwd - hij had het IJzeren Kruis gekregen in WO1.

Ingeborg werkte als hoofdsecretaris in het kantoor van Pastor Gruber tot het in 1940 werd gesloten. Ze probeerde via Zwitserland naar de VS te emigreren, maar de Zwitsers weigerden haar de toegang. Daarna volgde ze een cursus om, waar ze ook was, tot lekenkerkwerker te worden gewijd. Ze werd gedwongen tewerkgesteld in de papierverwerkingsfabriek Fripa-Werken in Berlin-Treptow. Ingeborg en haar ouders werden op 29 november 1942 opgehaald voor deportatie, maar Ingeborgs bedrijf eiste haar terug. Desalniettemin werd ze slechts 10 dagen later gedeporteerd.

Ingeborg Jacobson was een van de 11 medewerkers van pater Grüber. Voor elk van hen werden op verzoek van de Protestantse Hulpdienst in Charlottenburg-Wilmersdorf Denksteine ​​geplaatst. Deze gedenktekens maken geen deel uit van Gunter Demnigs kunstproject Stolpersteine: de gevraagde tekst paste niet in zijn projectvisie, en hij stelde een alternatief voor, dat "Densteine" werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)