TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bahnstraße 44

Deze Stolpersteine ​​(struikelstenen) herdenken:
* Juliane Loewenthal née Feist, geboren 1859, gedeporteerd 1942 naar Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Johanna Loewenthal, geboren 1888, gedeporteerd 1942 naar Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Elfriede Loewenthal, geboren 1895, gedeporteerd 1942 naar Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.

* Martin Meyer, geboren in 1890, vluchtte naar Luxemburg in 1939, gedeporteerd naar Auschwitz, vermoord, dood verklaard.
* Hedwig Meyer, geboren in 1922, vluchtte naar Luxemburg 1939, gedeporteerd naar Auschwitz, vermoord, dood verklaard.
* Ursula Meyer née Kaufmann, geboren 1891, vluchtte naar Luxemburg in 1939, gedeporteerd naar Auschwitz, vermoord, dood verklaard.

Juliane Loewenthal en haar man Moses hadden 3 dochters - Johanna, Elfriede (een leraar) en Henriette. Moses stierf in 1930.

Een bron geeft enige informatie die niet consistent is met de stolpersteïne. Daarin staat dat Johanna in april 1942 naar Izbica is gedeporteerd en vandaar naar het vernietigingskamp Sobibor. Juliane en dochter Elfriede werden in juli 1942 via Düsseldorf naar Theresienstadt gedeporteerd in juli 1942. Julianne stierf daar 6 maanden later, 84 jaar oud. Waarschijnlijk werd Elfriede verder gedeporteerd naar Auschwitz; op 31 december 1945 werd ze dood verklaard. Er is geen informatie bekend over wat er met Henriette is gebeurd.

Martin Meyer en Ursula Kaufmann trouwden in 1920 en kregen twee jaar later een dochter, Hedwig. Martin was een bankier. Hedwig ging naar school. In 1939 vluchtte het gezin naar Luxemburg, maar ontsnapte niet. Ze werden in 1942 via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd, met onbekende details over hun deportaties en sterfgevallen. Na het einde van de oorlog, op 31 december 1945, werden alle drie officieel dood verklaard.
Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Mülheim an der Ruhr (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.430056, 6.88383