TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Sophienstraße 12

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Ludwig Weil, geb. 1873, gedeporteerd 1941 Lodz, vermoord 30-12-1941.
* Henny Weil, geb. 1925, gedeporteerd 1941, vermoord in Lodz.
* Linda Weil, geb. Herzfeld 1887, gedeporteerd 1941, vermoord in Lodz.

Achtergrond

Ludwig en Linda Weil hadden een textielwinkel in Frankfurt aan de Kaiserstrasse 41. Ze kregen twee kinderen: een dochter Henny (1925) en een zoon Felix (1927). Henny ging naar de Philanthropin, een joodse basisschool.

De textielhandel werd in september 1938 "aryanized" en het gezin verhuisde naar Sophienstrasse 12 - waarschijnlijk een gedwongen verhuizing. Daar leefden ze van de inkomsten uit het onderverhuren van een kamer.

In 1939 ontsnapte de 12-jarige Felix met een kindertransport naar Groot-Brittannië; hij verhuisde na de oorlog naar de VS. De pogingen van de rest van de familie om Duitsland te verlaten, zijn mislukt. Op 19 oktober 1941 werden Ludwig, Linda en Henny Weil naar Lodz op transport gesteld. Ludwig werd 2 maanden later vermoord. De data van de dood van Linda en Henny zijn onbekend.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Frankfurt (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)