TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Landsknechtstraße 9

Deze Stolperstein / Struiksteen herdenkt:

* Christian Daniel Nussbaum, geboren 1888, 1929-1933 / SPD (Sozialdemokratischen Partei Deutschlands) [/ i], onvrijwillig toegelaten op 20 maart 1933, Wiesloch Psychiatric Institution, vermoord op 25 juni 1939.

Christian Daniel Nussbaum was getrouwd met Emma Eberle, geboren in 1894. Van 1929-1933 was hij lid van het deelstaatparlement van Baden (Badischen Landtags) en vertegenwoordigde hij de SPD (Sozialdemokratischen Partei Deutschlands) . Ondanks de vermeende parlementaire onschendbaarheid waren andere vertegenwoordigers willekeurig gearresteerd - een met een fatale afloop. Nussbaum zelf was begonnen met het ontvangen van dreigbrieven. Hij maakte zich zorgen, kreeg een vergunning en kocht een pistool. De dag nadat een opruiend haatartikel tegen hem verscheen in een nazi-publicatie, braken twee mannen op 17 maart 1933 om 4 uur 's ochtends zijn appartement binnen. Ze begonnen toen in te breken in zijn slaapkamer, die hij op slot had gedaan. Uit zelfverdediging schoot hij de mannen neer, die volgens hem politiek gemotiveerde criminelen waren. Het bleken politieagenten te zijn die hem waren komen arresteren. Beiden stierven. De burgemeester van de stad zei destijds dat het een ongeluk was; die burgemeester werd ontslagen. De nazi's wilden de doodstraf.

Drie dagen later werd Nussbaum onvrijwillig opgenomen in de psychiatrische inrichting van Wiesloch. Zes jaar later stierf hij daar onder verdachte omstandigheden. Was de doodsoorzaak complicaties van syphylis uit WO1-dienst? of moord? Voordat hij stierf, was hij gezond genoeg dat een verpleegster hem had aanbevolen uit de instelling te komen. Kort daarna schreef de burgemeester van Freiburg een brief waarin hij verklaarde dat hij verwachtte dat er "passende maatregelen" [ geeignete Maßnahmen [/ i] - nazi-code voor moord] zouden worden genomen met betrekking tot Nussbaum. Twee weken later was Christian Daniel Nussbaum dood. Recent onderzoek suggereert dat hij met medicijnen is vermoord.

Informatie over het lot van zijn vrouw werd niet gevonden.

Een andere stolpersteine ​​voor Christian Daniel Nussbaum werd in 2005 geïnstalleerd op 107433, Barbarastraße 1 , het adres van het appartement waar hij woonde toen de politie hem kwam arresteren.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.987969, 7.856233