TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bahnhofstraße 51

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken 2 leden van de familie Gutherz:

* Dr. Helene Gutherz, geb.1890, voor deportatie pleegde zelfmoord, 1943.
* David Gutherz, geb. 1895, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.

Achtergrond
Helene (Hennie) Glasberg en David Gutherz trouwden. Beiden waren arts. Samen met een kind verhuisden ze in 1936 naar Berlijn. Nadat haar een verbod werd opgelegd om geneeskunde uit te oefenen, werd ze in 1939 verpleegster voor Joodse patiënten. In 1943 werden David, Helene en haar zussen overgebracht naar het voormalige joodse bejaardentehuis aan de Grosse Hamburger Straße. De nazi's hadden het gebouw omgebouwd tot een verzamelkamp (Sammellager) van waaruit Berlijnse joden zouden worden gedeporteerd. Begin maart pleegde dr. Helene Gutherz zelfmoord met slaappillen in plaats van gescheiden te worden van haar man. De week daarop werd Dr. David Gutherz op 12 maart gedeporteerd naar Auschwitz. Over hun kind zijn geen gegevens gevonden.
"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.121384, 13.10891