TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Jáchymova 4/27

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:

* Max Eckstein, geb. 1896, gedeporteerd 1941 naar Lodz, vermoord.

Het adres voor deze stolperstein is niet duidelijk. Verschillende bronnen zeggen Jachymova 47, Jachymova 4/27 of Jachymova 63/3.

Over Max Eckstein is weinig informatie gevonden. Hij werd geboren in Libechov, ongeveer 36 km ten noorden van Praag. Hij was de vijfde van acht kinderen van Ferdinand en Julie Eckstein. Op een paspoortaanvraag in de jaren twintig was hij niet getrouwd.

Zijn laatst bekende adres waar hij werd geregistreerd voordat hij werd gedeporteerd, was Regnartova 4 in Praag I. (Regnartova was de naam die de Duitse bezetter aan Jachymova gaf.)

De naam van Max Eckstein stond op een lijst van inwoners van het getto van Lodz en www.holocaust.cz stelt dat hij op 26 oktober 1941 met transport C uit Praag naar Lodz was gedeporteerd. De 1000 gedeporteerden zaten in personenauto's met de ramen zwart geverfd. Behalve hervestiging in het oosten kenden ze hun bestemming niet. Na hun aankomst, van 16 januari tot 12 september 1942, werden veel Joden uit het getto van Lodz gedeporteerd naar het vernietigingskamp Chelmno. Anderen uit het getto werden naar werkkampen gebracht. Slechts 51 Joden van Transport C hebben de oorlog overleefd. Max Eckstein was er niet bij.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.088525, 14.419277