TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rašínovo nábřeží 1696/66

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Gideon Klein, geboren 1919, gedeporteerd 1941 naar Theresienstadt, vermoord 1945 in Auschwitz.
* Ilona Kleinová, geboren 1889, gedeporteerd in 1942 naar Theresienstadt, vermoord op 14 oktober 1944 in Auschwitz.

Gideon Klein werd beschouwd als een briljant muzikant en componist. Hij werd op 1 december 1941 met vele andere Praagse joden naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar was hij actief in het bevorderen van het muzikale leven van het kamp. Hij speelde kamermuziek met andere Praagse musici, begeleidde zangers, assisteerde bij de voorbereiding en begeleidde de uitvoeringen van Smetana's The Bartered Bride en Verdi's Requiem. Rafael Schächter dirigeerde; een stolperstein voor hem is op Belehradska 573/61 in Praag. Na een uitvoering van het Requiem voor de Rode Kruis-inspecteurs in de zomer van 1944 werden Gideon Klein, Rafael Schächter en ongeveer 1.500 anderen in oktober vanuit Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd. Gideon Klein was blijkbaar geselecteerd voor dwangarbeid in een kolenmijn bij KZ Fürstengrube, een subkamp van Auschwitz. Fürstengrube werd in januari 1945 ontbonden / geëvacueerd. Velen stierven tijdens de evacuatiedodenmars; gevangenen die te ziek waren om te marcheren bleven, maar de SS stak de kazerne waar ze waren gehuisvest in brand. De omstandigheden van de dood van Gideon Klein in januari zijn onduidelijk.

Ilona Kleinova was de moeder van Gideon Klein. Zijn vader stierf in 1941. Ze werd in juli 1942 gedeporteerd naar Theresienstadt, 8 maanden na haar zoon. Ze hebben elkaar daar waarschijnlijk ontmoet. Ze werd op 12 oktober 1944 - 4 dagen voor haar zoon - naar Auschwitz gedeporteerd. Van de 1.500 gevangenen op dat Auschwitz-transport overleefden er slechts 112. Ilona Kleinova is waarschijnlijk bij aankomst vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en sterfdatum van het slachtoffer. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Ga voor meer informatie over Stolpersteine in Praag en foto's naar Stolpersteine Czech Republic (in het Tsjechisch).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.07395, 14.414041