TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Freiheitsstraße 1

Deze Gedenksteen (Stolperstein of Struikelblok) herdenkt:
* Netty Dreier née Fuchs, geboren 1889, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.

Netty Fuchs en Max Dreier, beiden geboren in Polen, verhuisden afzonderlijk naar Duitsland, waar ze trouwden en drie kinderen kregen. Max Dreier had een veebedrijf. Toen het leven onder de nazi's moeilijker werd, emigreerden de kinderen - Ludwig en zijn vrouw naar Zuid-Afrika in 1936, Martin naar Engeland in 1939, en Edith en haar man naar Zweden. Max en Netty Dreier bleven in Cottbus.

In april 1942 werd Max Dreier naar het getto van Warschau gedeporteerd. Yad Vashem laat zien dat hij ook in Sachsenhausen was en dat hij op 24 juli 1942 in Berlijn werd vermoord.

Netty Dreier zat op het laatste transport vanuit Cottbus: ze werd op 25 augustus 1942 naar Theresienstadt gebracht. Twee jaar later werd ze opnieuw gedeporteerd - dit keer op de negende van 11 transporten vanuit Theresienstadt tussen 28 september en 28 oktober, die meer dan 18.000 mensen tot hun dood in Auschwitz. De trein waarop ze zat vertrok op 19 oktober 1944 met 1.500 mensen uit Theresienstadt en arriveerde de volgende dag in Auschwitz.

De USHMM-website (zie bron hieronder) heeft correspondentie tussen Max en Netty en hun kinderen, waaronder een ansichtkaart van Netty geschreven in haar laatste maand in Theresienstadt.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.758656, 14.336536