TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Hoffmeisterstraße 25

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:
Alfons Neumann (geb. 1905, verdronken met de Cap Arcona op 3-5-1945). Hij heeft ook gevochten in de Spaanse Burgeroorlog.

Op zijn persoonskaart staat dat hij 'ondergeschikt' fabrieksarbeider is. Een andere bron vermeldt 'matroos' als beroep.
Vanwege een schietincident vlucht hij in 1933 naar Spanje, en daar sluit hij zich aan bij mannen die tegen Franco willen vechten, de Spanjegangers. Kaderleden daar sturen hem vanwege ongehoorzaamheid terug naar Nederland. Hij wordt gearresteerd en op 6 december 1938 naar Vlieland gestuurd. Op Vlieland was hij actief in de theatergroep. Na zijn tijd op Vlieland vertrekt hij naar concentratiekamp Neuengamme.

Het kasboek van het Huis van Bewaring in Groningen, waar het eigen geld van alle gevangenen wordt bijgehouden, vermeldt hem niet nadat de hele groep geïnterneerden van het eiland gehaald wordt. (Bron: Groninger Archieven) Het lijkt er op dat de nazi's heel goed wisten wie er het gevaarlijkst waren. De groep is uit elkaar gehaald.

In de week van 18 tot 26 april 1945 wordt hij samen met duizenden andere gevangenen van Neuengamme als menselijk schild gebruikt op drie schepen bij Hamburg. Ondanks waarschuwingen van de Zweedse regering bombarderen de Engelsen de schepen. De Britse verkenningsvliegtuigen moeten de massale transporten van gevangenen hebben gezien en de Britse regering houdt de archieven over het totaal verkeerd ingeschatte bombardement op de drie schepen wijselijk tot 2045 gesloten. Alfons Neumann sneuvelt samen met bijna 10.000 anderen.
Zijn geboortestad Remscheid liet in 2007 een "Stolperstein gegen das Vergessen" , een struikelsteen tegen het vergeten, met zijn naam erop in het trottoir slaan.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Remscheid (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Cas Straatman
  • Foto's: TracesOfWar.com