TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Schiersteiner Straße 3

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

* Irma Kaufmann, geb. 1901, gedeporteerd 1942 naar Lublin, vermoord in Sobibor)
* Otto Klaus, geb. 1892, gearresteerd 1934, gevangen in Trier, overgebracht naar Bendorf/Sayn 1938, overleden op 6-2-1939.

Otto Klaus was een zakenman in Wiesbaden, getrouwd met Irma Kaufmann. Hun dochter, Inga Weiner, geboren Klaus, herinnerde zich dat hij werd weggevoerd toen ze 9 of 10 was. Hij keerde in 1938 terug "een gebroken man" - hij miste al zijn gouden tanden en was bang. 'Elke keer als de deurbel ging - zou hij HIDE - bang zijn dat ze hem weer zouden komen halen.' Datzelfde jaar werd hij opgenomen in de enige joodse psychiatrische inrichting in Duitsland (het Jacoby Instituut genaamd). De daaropvolgende februari stierf hij daar. Er werden geen officiële gegevens over de doodsoorzaak of zijn begrafenis gezien, hoewel zijn dochter verklaarde dat hij een "slachtoffer van dwangarbeid" was en dacht dat hij was overleden aan een beroerte.

In mei 1939 regelde Irma Kaufmann dat hun dochter op Kindertransport naar Engeland werd gestuurd. Inga overleefde en emigreerde uiteindelijk naar de VS. In 1995 stuurde ze haar getuigenis over haar ouders naar Yad Vashem. Ze stierf in 2015.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Wiesbaden (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)