TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oranjehotel Scheveningen

De gedachtenis aan het Oranjehotel 1940 - 1945 wordt in stand gehouden binnen de Penitentiaire Instelling Haaglanden in Scheveningen. Het monument Oranjehotel bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste de Doodencel 601, ťťn van de dodencellen tijdens de oorlog; nu behouden met de inrichting van destijds, inclusief de leuzen die door de gevangenen op de wand geschreven werden. Ten tweede het poortje aan de Van Alkemadelaan, waardoor ter dood veroordeelden vanuit de gevangenis naar de Waalsdorpervlakte werden gebracht. Tenslotte een plaquette die na de oorlog ter nagedachtenis werd aangebracht in de buitenwand van de gevangenis, aan de Stevinstraat. Tezamen eren deze monumenten, samen met de jaarlijkse herdenkingen op de laatste zaterdag van september, de moed en idealen van hen die zich hebben ingezet voor hun principes, voor geloof en rede, voor vrijheid en loyaliteit.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

En verpletterd wordt het juk
Het verzet 1940-1945

29jul

Delftse studenten ontdekken teksten NSB'er in cel Oranjehotel

VIDEO - Menig bezoeker zal zich afgevraagd hebben wat er toch onder het stuclaagje zat in Doodencel 601 van het Oranjehotel in Scheveningen. Vier studenten hebben dat nu ontdekt.

Lees meer

2sep

Nationaal Monument Oranjehotel open vanaf 7 september 2019

Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent op 7 september zijn deuren als herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden opgesloten, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking. Vanaf 7 september zijn bezoekers welkom in het gerestaureerde cellencomplex. Een vaste tentoonstelling, dodencel 601, films en voorwerpen geven dan een beeld van de geschiedenis, de verschillende groepen gevangenen en het gevangenisleven in deze belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied.

Lees meer

Lees meer (2)