TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nationaal Monument Oranjehotel

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep uit alle hoeken van Nederland die de Duitse wetten had overtreden: Veelal verzetsstrijders, maar ook Joden, Jehova's getuigen, communisten en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ĎOranjehotelí genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten.

Bekend en onbekend
Onder de gevangenen in het Oranjehotel zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Henri Pieck, Simon Vestdijk, Heinz Polzer (Drs. P.) en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen. Sommigen werden vrijgelaten, anderen gedeporteerd naar andere gevangenissen of kampen. Ruim 250 gevangenen werden ter dood gebracht op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Cel 601, een van de dodencellen, werd direct na de oorlog in oorspronkelijke staat bewaard en vormt het hart van het Oranjehotel.

Indrukwekkende verhalen
In de vaste tentoonstelling van het Nationaal Monument Oranjehotel komt u alles te weten over de geschiedenis van dit complex en hoort u de verhalen van oud-gevangenen. Verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde. U ziet hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Tot 2010 onderdeel van Penitentaire Inrichting Haaglanden
Het Oranjehotel was tot 2010 onderdeel van de Penitentaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het slechts ťťnmaal per jaar toegankelijk tijdens een Herdenking. Sinds september 2019 is het Oranjehotel als Herinneringscentrum geopend en is het voor publiek toegankelijk.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het verzet 1940-1945
En verpletterd wordt het juk
Sientje Thalen: 'Als we de oorlog doorkomen, hoef ik geen kinderen' (deel 2)

22sep

Sientje Thalen: 'Als we de oorlog doorkomen, hoef ik geen kinderen' (deel 2)

Verzetsstrijder Sientje Thalen-Dingstee (1917 - 2008) werd in de zomer van 1943 opgepakt toen zij en haar man Toon Thalen (1918 - 2006) op bezoek waren bij een kameraad in Apeldoorn. Sien werd via kamp Westerbork naar de beruchte Duitse gevangenis in Scheveningen gebracht. Haar man had geen idee waar ze was.

Lees meer

Delftse studenten ontdekken teksten NSB'er in cel Oranjehotel

29jul

Delftse studenten ontdekken teksten NSB'er in cel Oranjehotel

VIDEO - Menig bezoeker zal zich afgevraagd hebben wat er toch onder het stuclaagje zat in Doodencel 601 van het Oranjehotel in Scheveningen. Vier studenten hebben dat nu ontdekt.

Lees meer

Lees meer (2)