TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tobruk 5 en Anti-tankmuur Ritthem

Het gedeelte van de Anti-tankmuur wat men nu nog kan zien is ongeveer 1500 meter lang en onderdeel van Landfront Vlissingen. De betonnen Anti-tankmuur is tegen de dijk aan gebouwd. In de muur zijn schietgaten aangebracht. De overhangende rand van de muur moest voorkomen dat tanks in dit gedeelte van de Atlantikwal de dijk over konden klimmen.
Als u de Anti-tankmuur wilt gaan bewandelen kunt u de auto parkeren op de parkeerplaats van Fort Rammekens en vanaf daar starten met de wandeling. Vlakbij de ingang van Fort Rammekens is ook een stalling voor fietsen en het is tevens Fietsenknooppunt nr. 85. U loopt de weg terug en komt langs de atypische bunker van het type 700 die verborgen zit in de dijk. Hierna steekt u de dijk schuin over naar rechts (Let op, dit is een dubbele weg met autoverkeer). Na een aantal meters kunt u aan de wandeling over de Anti-tankmuur beginnen door over de afrastering voor de schapen te klimmen. Er is geen pad op de dijk maar de boer maait er regelmatig. In de zomermaanden kan het gras en brandnetels er hoog staan. De vijf Tobruks in de rand van de Anti-tankmuur op het gedeelte wat na de oversteek van een drukke weg bewandeld kan worden zijn dan ook mogelijk overgroeid door gras en brandnetels. Wilt u de vijf Tobruks toch zien dan is het vroege voorjaar of late najaar de beste tijd voor de wandeling. Op de dijk lopen schapen en diverse vogels broeden in de omgeving van de muur. Neemt u dan a.u.b. de volgende regels in acht die op de informatieborden vermeld staan.

Deze tekst en regels zijn: (foto 5)
Van harte welkom op dit wandelpad. U bevindt zich op particulier terrein.
De eigenaar heeft onder strikte voorwaarden dit pad opengesteld.
Uitdrukkelijk verboden voor honden.
Aangezien honden ziektes kunnen overbrengen op het vee en de natuur kunnen verstoren,
verzoeken wij u nadrukkelijk om dit pad niet met honden te betreden.
Alleen toegankelijk voor wandelaars tenzij anders aangegeven.
Betreden op eigen risico. Het pad is op 1 januari gesloten.
Laat gewassen en dieren met rust en laat geen afval achter.
Alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Wanneer u zich niet aan de voorwaarden houdt vervalt de toestemming de grond te betreden (art. 461 wetboek van strafrecht)

Voor meer informatie of opmerkingen:
Stichting Landschapsbeheer Zeeland
Tel: 0113 – 230936 info@slz.landschapsbeheer.nl

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)